Product Documents

El naixement d'una colònia (2a ed.)

Dominació i resistència a la frontera valenciana (1238-1276)

Josep Torró

Col·lecció: Història, 19

ISBN: 978-84-370-6458-1

Matèria: història

Submatèries: història medieval

Idioma: català

Any ed.: 2006

Enquadernació: rústica

Format: 16 x 24 cm

Pàgines: 254 pp.

16,00 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

Aquest llibre, Premi Ferran Soldevila (1997) en la seua versió original, situa la conquesta i la creació del regne de València en el context de l'expansió -predadora i migratòria- del sistema feudal europeu i de la lògica que l'animava, alhora que descriu la resistència del camperolat andalusí i la integració dels supervivents en el nou ordre colonial. L'anàlisi del domini catalanoaragonès a la frontera valenciana del segle XIII mostra, així, l'inici dels trets decisius del colonialisme europeu modern. Ara, s'edita la segona edició. On ne peut que conseiller la lecture de cet ouvrage intelligent qui n'hésite pas à remettre en question bien des idees reçues. II a force d'une demonstration: dans un projet coherent, il articule magistralement les différents acteurs, les divers phénomènes et les diversités régionales en un tout astucieux et séduisant. Pascal Burési, Bulletin Critique des Annales Islamologiques (2001). Allò que Torró mostra al seu llibre és el fet que les «plantilles» que alguns historiadors anteriors havien utilitzat com a marcs analítics han demostrat ser febles o incompletes, si no errònies... Torró dirigeix la nostra atenció vers una visió nova i més realista de la societat feudal del regne de València medieval. Thomas F. Glick, Afers (2000). Un llibre intel·ligent i ambiciós, que proposa hipòtesis sòlides i suggeridores a partir de les quals és possible repensar en nous termes, des de l'Edat Mitjana, el procés d'expansió occidental... L'obra mereix de ser llegida. I hauria de servir de punt de partida per a un debat certament fecund. Pierre Guichard, L'Espill (1999). How thoroughly and how rapidly James's own experiment in building a society was blown off course needs the closer scrutiny which Torró gives it... This clear and concise account makes a good case for seeing the later years of the Conqueror's reign as the decisive starting-point of Valencian identity. Peter Rycraft, Euglish Historical Review (2004). L'obra de Torró destaca per la seva originalitat de plantejaments i metodologia... Es tracta de reinterpretar un dels problemes més importants de les ciències socials... i no pas crear un higiènic passat on les seqüències cronològiques entre ètnies, llengües i religions ho expliquen tot. Ricard Soto, Recerques (2001).

Índex

Índex

NOTA A LA SEGONA EDICIÓ

NOTA DE L’AUTOR

INTRODUCCIÓ

CAPÍTOL I. LA CONQUESTA INTERMINABLE

La qüestió de la capacitat militar andalusina

Host i cavalcada: l’aparell militar feudal

¿Los moros non andan armados?

Una guerra de vint-i-cinc anys

Resistència i colonització

CAPÍTOL II. AD LUCRANDUM CONTRA SARRACENOS

Millor vius que morts

El rebuig de la conversió

Gitant-los de llurs albergs

La deportació interior

Volens ire in exercitum Valencie

Les «illes» i la «mar»: en els orígens de la segregació

CAPÍTOL III. LA SOCIETAT COLONITZADORA

Ben deuria aver cen míl·lia christians

Els camins de la desigualtat

El nou ordre agrari

Immigració i producció

Disciplinar la vida veïnal

Manufactura, mercat i crèdit

CAPÍTOL IV. LA SOCIETAT COLONITZADA

Durar en la terra

Andalusins desposseïts

L’aljama persistent

Panís, figues, panses... i plata

La renda de la diferència

CONCLUSIONS: L’ARTICULACIÓ COLONIAL

BIBLIOGRAFIA

Fonts impreses i catàlegs documentals

Bibliografia citada

Citació

Torró, J. [Josep] (2006). El naixement d'una colònia (2a ed.). Dominació i resistència a la frontera valenciana (1238-1276). Universitat de València.

Torró, Josep. El naixement d'una colònia (2a ed.). Dominació i resistència a la frontera valenciana (1238-1276). Universitat de València, 2006.

TORRÓ, Josep. El naixement d'una colònia (2a ed.). Dominació i resistència a la frontera valenciana (1238-1276). Valencia: Universitat de València, 2006. ISBN 978-84-370-6458-1.

Torró, Josep. El naixement d'una colònia (2a ed.). Dominació i resistència a la frontera valenciana (1238-1276). Valencia: Universitat de València; 2006. 254 p.

Copiar al portapapeles