Desarrollo Territorial

Política editorial

 

Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local - Universitat de València

 

La consolidació de sistemes democràtics i el reconeixement del valor de la descentralització i l’autonomia local, junt amb els impulsos d’alguns organismes nacionals i internacionals, han assentat les bases i atorgat l’oportunitat perquè els territoris es doten de les estructures i les eines necessàries per a convertir-se en “protagonistes” del seu desenvolupament. Després d’anys d’esforç a través d’accions en favor del desenvolupament institucional, noves formes de governança i bon govern, política regional, cohesió territorial o de coordinació i cooperació al desenvolupament, la pregunta fonamental, la que marca i marcarà la diferència entre territoris, no apunta a la disponibilitat de recursos, a l’accessibilitat, a la posició tecnològica o en matèria d’innovació. No apunta tampoc a l’especialització en activitats productives en auge, a la modernització empresarial o a la singularitat. Tots i cadascun d’aquests aspectes, presos de forma aïllada, poden estar contribuint, a mitjà i llarg termini, al desequilibri, la pèrdua de qualitat de vida, l’exclusió, i l’increment de la dependència dels mercats i el finançament extern. Podem enfocar la pregunta d’una altra manera: ¿En quina mesura totes les oportunitats associades als processos de desenvolupament territorial, han estat o estan sent aprofitades per a avançar cap a societats madures, participatives, amb una mirada estratègica cap al futur, i amb la posada al punt d’eines tècniques i polítiques que els permeten afrontar, amb garanties, els reptes de la globalització i els seus impactes en contextos territorials concrets? Des d’una perspectiva teòrica, l’escala regional permet posar a punt solucions òptimes als problemes i impulsar les potencialitats per a aconseguir una situació de desenvolupament “sostenible”, però això només s’esdevé en aquells territoris en què s’actua amb intel·ligència, partint d’un reconeixement rigorós de la realitat que permetrà la identificació i el disseny d’un model de territori i societat per al futur; un futur cap al qual es caminarà de la mà d’una estratègia compartida, i tot en un marc d’honestedat i concertació social.

De tot això tracta el desenvolupament territorial sostenible que dóna nom a la col·lecció. Ja en ple segle XXI, és el moment d’optar per territoris i societats coresponsables i per governs que posen l’èmfasi en la consecució d’un difícil equilibri entre promoció econòmica, cohesió social, gestió sostenible de recursos i noves formes de govern amb clara vocació estratègica. 

La col·lecció “Desarrollo Territorial” entronca directament amb aquest enfocament per mitjà de l’anàlisi de les diferents dimensions del desenvolupament territorial sostenible (governança, participació ciutadana, ordenació del territori, desenvolupament local, estratègies d’especialització regional, anàlisi d’àrees funcionals i del mercat de treball local, desenvolupament urbà sostenible o dinàmiques recents en territoris rurals). Aborda tant treballs de reflexió teòrica com investigacions aplicades amb un elevat component empíric. 

La col·lecció “Desarrollo Territorial” naix amb vocació interdisciplinària i com un dels eixos fonamentals des del mateix moment de la creació de l’institut Interuniversitari de Desenvolupament Local. Aquest Institut, integrat per professors de distintes àrees (fonamentalment Geografia, Economia i Treball Social) de la Universitat de València i la Universitat Jaume I de Castelló, es va proposar de posar en marxa dues col·leccions: “Desarrollo Territorial” i “Estudios y Documentos de Desarrollo Local”. La col·lecció “Desarrollo Territorial” s’ha orientat des del primer moment a la publicació de resultats d’investigació de projectes competitius, preferentment europeus i nacionals, no sols dels grups d’investigació de l’IIDL sinó d’altres grups procedents de qualsevol universitat espanyola. 

Els objectius fonamentals han sigut tres: en primer lloc, convertir-se en un referent nacional en l’ampli camp de les investigacions sobre governança territorial, govern del territori i desenvolupament local; en segon lloc, donar cabuda a la investigació d’excel·lència en aquests camps de tots els grups d’investigació existents a Espanya, i en tercer lloc, de forma excepcional, traduir obres d’autors i grups d’investigació d’altres països que per la seua qualitat es consideren rellevants.

Des de fa temps la col·lecció s’ha convertit en referent a Espanya per a poder publicar resultats d’investigacions fruit de projectes competitius. De forma regular s’hi han publicat textos procedents de grups de distintes universitats espanyoles i, eventualment, del Regne Unit o França. La relació dels 17 títols ja publicats i els tres títols que estan en procés d’avaluació remeten a una àmplia temàtica, com pot apreciar-se en la relació que s’adjunta, però sempre en coherència amb quatre eixos fonamentals: governança territorial, govern del territori, polítiques públiques amb fort impacte territorial i desenvolupament local.

Va dirigida a grups d’investigació de distintes àrees (Geografia, Economia, Polítiques socials, Dret, Arquitectura), responsables públics, joves investigadors, professorat especialitzat en aquestes àrees i estudiants de grau i postgrau. També està orientada a aquells ciutadans, no necessàriament especialistes, interessats a saber més sobre dinàmiques i processos territorials.

La col·lecció “Desarrollo Territorial” és una iniciativa de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local en col·laboració amb el Servici de Publicacions de la Universitat de València.

 

Sistema d’avaluació de propostes

Els originals rebuts se sotmetran a la consideració del Comité editorial de PUV, que, en un termini màxim de 90 dies hàbils, podrà acceptar o desestimar les propostes presentades, d’acord amb les línies editorials pròpies i altres consideracions com la possible viabilitat tècnica i econòmica. El Comité editorial de PUV sol·licitarà informes externs per a documentar o reforçar la seua decisió. Aquests informes seran sempre confidencials i en cap cas es facilitaran als autors/es de les propostes. El termini de resolució, en aquest cas, s’incrementarà en 90 dies.

En cas que la proposta presentada siga acceptada es contactarà per escrit amb l’autor/a per a iniciar el procés corresponent (adaptar l’original a les normes de presentació, fixar les condicions de l’edició, signar el contracte d’edició i iniciar el procés de producció). En el cas que no siga acceptada se li enviarà una resolució raonada. En cas de no obtindre resposta a la seua sol·licitud en el termini màxim de sis mesos, els autors/es podran disposar del seu original per a la seua publicació en una altra editorial com consideren oportú.

Com a mostra de la qualitat editorial aplicada en les nostres publicacions, tots els llibres editats per PUV que hagen sigut sotmesos a avaluació externa per parells portaran el Segell PUV en la pàgina de crèdits.

 

Condicions de publicació en repositoris

La política editorial de Publicacions de la Universitat de València en relació amb el dipòsit en repositoris institucionals de materials publicats per PUV és la següent:

  1. En el cas d’obres col·lectives, els/les autors/es podran dipositar en accés obert la versió «pre-print» del seu article o capítol de llibre transcorreguts 6 mesos des de la publicació oficial del volum complet.
  2. En el cas de monografies individuals, els/les autors/es podran dipositar en accés obert la versió «pre-print» del seu llibre transcorreguts 12 mesos des de la publicació oficial.