Exposició ‘100 anys fent llibres’

Durant el curs 2020-2021 Publicacions de la Universitat de València (PUV), l’editorial de la Universitat de València, va celebrar el seu centenari. I és que, encara que els llibres i la vida universitària sempre han anat de la mà, és a partir de 1920 que tenim constància, amb el naixement de la revista Anales de la Universidad de Valencia, d’una activitat editorial continuada i estructurada al si de la nostra Universitat. 

A inicis del segle XX, la Universitat de València es trobava immersa en un procés de modernització. Començaven a proliferar revistes científiques especialitzades i és en aquest context de gran efervescència intel·lectual i acadèmica quan el claustre aprova la creació d’Anales, que veuria la llum ja el 1921. La revista donava compte de l’activitat de la Universitat, dels treballs del professorat, de les lliçons d’obertura de curs i del pressupost de gestió, entre altres informacions. Va ser la primera publicació periòdica editada amb regularitat, havia d’aparèixer cada any i requeria, per tant, l’existència d’una mínima infraestructura editorial: els orígens d’una activitat continuada que, amb el temps i una professionalització creixent, va ser l’embrió de  l’actual Servei de Publicacions.

La consolidació d’aquesta incipient activitat editorial, ja després de la guerra civil, arriba amb la creació dels secretariats de publicacions i intercanvi científic que preveia la LOUE de 1943, però és a partir dels anys vuitanta del segle passat quan s’inicia una vertadera planificació editorial, amb la creació de col·leccions, la configuració d’un catàleg i la consciència de la necessitat d’una direcció editorial i de personal cada vegada més especialitzat.

PUV i, en general, les editorials universitàries del segle XXI han estat protagonistes de grans transformacions organitzatives, acadèmiques, educatives, professionals, comercials i tecnològiques. Han hagut de reinventar-se per atendre les necessitats i els reptes actuals que ha d’afrontar la universitat, els que requereix el sector editorial i els que demanda la societat a què pertanyen.

Però, què és l'edició universitària? Com són les editorials de les universitats? Què editen i com ho fan? Només serveixen al seu professorat? Com es garanteix la qualitat de les publicacions universitàries? Quina projecció tenen? Com arriben al públic?

L’exposició 100 ANYS FENT LLIBRES ens acompanya en aquest viatge que combina tradició i modernitat i ens il·lustra sobre aspectes històrics i actuals de l’activitat editorial al si de la Universitat de València, amb la mirada dirigida cap al futur. Publicacions de la Universitat de València (PUV), que s’ha consolidat com una de les editorials universitàries més prestigioses d’Espanya, està al servei de la comunitat universitària i de la societat on s’insereix.

Comissariada per Maite Simón, Amparo Jesús-María, Marc Baldó i Germán Perales i organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el Servei de Publicacions de la Universitat de València i la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, l'exposició tingué lloc del 26 d'octubre de 2021 al 9 de gener de 2022 a la Sala Duque de Calabria i la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau (C/ Universitat, 2).

Fotos exposicióFotos exposicióFotos exposició

Fotos exposicióFotos exposicióFotos exposició

Fotos exposicióFotos exposicióFotos exposició

https://www.uv.es/uvweb/cultura/ca/llista-activitat/100-anys-fent-llibres-1285871673078/Activitat.html?id=1286202045837

Cent anys fent llibres

Publicacions de la Universitat de València celebra sus cien años haciendo libros en una exposición en La Nau

100 anys de Publicacions de la Universitat de València

Publicacions de la Universitat de València celebra sus cien años haciendo libros en una exposición en La Nau

Exposición: 100 anys fent llibres

Publicacions de la Universitat de València presenta l'exposició dels seus 100 anys d'història

La Universitat de València celebra '100 años haciendo libros'

Universitat de València celebra '100 años haciendo libros'

Un siglo haciendo libros

Logo Centenari PUV