Línies editorials

Línies editorials de la col·lecció Aldea Global
 
1 . Principis definidors 
 
Aldea Global és una col·lecció de les editorials de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat Jaume I (Castelló), de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) i de la Universitat de València, que edita, en castellà i en català, obres sobre comunicació i tecnologies de la comunicació, amb un ampli enfocament pluridisciplinari que comprèn temes de periodisme, comunicació audiovisual, publicitat, relacions públiques i documentació, i altres disciplines de les ciències socials i les humanitats estretament relacionades amb la comunicació social. 
 
Nascuda en 1997, en la col·lecció es publiquen llibres de comunicació, en paper i en digital, de qualitat (formal i de continguts), entenent la comunicació en un sentit modern i que, en l'Estat espanyol (i per extensió a Iberoamèrica), es correspon amb les àrees de coneixement de Comunicació Audiovisual, Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques. 
 
2 . Tipologia de textos a publicar 
 
Els principals tipus de textos que tenen cabuda en la col·lecció Aldea Global són: 
 
- Assajos o monografies, resultat de carreres en una línia d'investigació consolidada, negociades preferentment amb els investigadors reconeguts en comunicació de les universitats (amb facultats de Comunicació) de la Xarxa Vives, i d'autors de referència indiscutible en l'àmbit de la comunicació a Espanya i Iberoamèrica. 
 
- Obres curtes o assajos breus (unes 60 pàgines) relacionats amb aspectes d'actualitat conjuntural comunicativa o d'intervenció o debat comunicatiu. 
 
- Readers o llibres col·lectius procedents d'investigacions, especialment de projectes competitius d'I+D+i, de temes rellevants i no publicats en les revistes científiques. Poden ser antologies de temes amb capítols redactats per diversos autors o equips de diverses universitats (en català o castellà). 
 
- Investigacions que puguen servir com manuals d'assignatures comunes als plans d'estudis de les facultats de Comunicació de la Xarxa Vives (sobretot en català) i de les altres universitats espanyoles. 
 
- Traduccions d'obres clàssiques en anglès i francès no disponibles en castellà ni en català. 
 
- Queden excloses les tesis doctorals pures, atès que tot el contingut pot consultar-se on line en els repositoris institucionals i en altres plataformes. Únicament es tindran en consideració les propostes de nova elaboració que tinguen en compte les característiques, l'enfocament i les normes de la col·lecció. 
 
3.- Bones pràctiques 
 
- La col·lecció Aldea Global compleix els requisits de qualitat, rigor i control de les editorials universitàries internacionals i totes les obres que es publiquen han estat sotmeses a una doble i estricta selecció: d'una banda, a l'avaluació científica del Consell de Direcció de les editorials universitàries coeditores i per una altra, al sistema de peer review d'almenys dos experts de l'àmbit internacional. 
 
- La col·lecció té una sòlida trajectòria i prestigi entre els acadèmics i professionals de la comunicació. Publicar en ella suposa una bona promoció per als autors. Per això, garantim la transparència de tots els processos i la bona gestió de les editorials coeditores a través dels integrants del Consell de Direcció.
 
- No existeix en la col·lecció el funcionament per quotes entre les universitats coeditores. Es publiquen bons llibres amb independència de la procedència dels seus autors i de les universitats de referència. 
 
- De la mateixa manera, el fet que la col·lecció siga interuniversitària garanteix que no puga estar al servei dels coeditors individualment, encara que aquest volguera o poguera finançar-lo en exclusiva. 
 
- Es treballa amb professionalitat i no s'accepta cap tipus de pressió de departaments, centres, serveis o entitats externes per a canalitzar propostes de publicació. Les possibles aportacions financeres per a algunes publicacions suposen una contribució i mai són condició imprescindible o necessària per a afavorir les decisions favorables a l'acceptació. 
4.- Política de autoarxivament en repositoris

La política editorial en relació amb el dipòsit en repositoris institucionals de materials publicats en la col·lecció Aldea Global és la següent:

1. En el cas d'obres col·lectives, els/les autors/es podran dipositar en accés obert la versió «pre-print» del seu capítol de llibre transcorreguts 6 mesos des de la publicació oficial del volum complet.
2. En el cas de monografies individuals, els/les autors/es podran dipositar en accés obert la versió «pre-print» del seu llibre transcorreguts 12 mesos des de la publicació oficial.