Product Documents

A la revolución por la cultura

Prácticas culturales y sociabilidad libertarias en el País Valenciano, 1931-1939

Javier Navarro

Col·lecció: Història, 5

ISBN: 978-84-370-5866-5

Matèria: història, psicologia i ciències de l'educació, sociologia i política

Submatèries: història contemporània, història de l'educació

Idioma: castellà

Any ed.: 2004

Enquadernació: rústica

Format: 16 x 24 cm

Pàgines: 406 pp.

24,00 €

Sinopsi

Detalles

Més d'una vegada s'ha destacat la importància que els llibertaris espanyols van atorgar a la cultura i a l'educació com instruments indispensables del seu projecte emancipador i de transformació social. Aquest llibre és una anàlisi, no tant de les declaracions programàtiques o d'intencions, les opinions 'oficials' o les grans línies del discurs àcrata entorn d'aquests temes, com de les característiques i el contingut de les pràctiques culturals concretes desenvolupades pels anarquistes i anarcosindicalistes valencians durant els anys de la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939), atenent sobretot els aspectes més reals i quotidians. Aquestes pràctiques, lluny de tenir una importància secundària, resultaven, de fet, determinants per a la socialització i la formació dels anarquistes i anarcosindicalistes esmentats. Asseguraven la cohesió del grup, consolidaven els sentiments de pertinença a un moviment social (sens dubte heterogeni) i, en definitiva, desenvolupaven un rol essencial en el procés de conformació de la identitat llibertària. Conferències, debats, cursets, escoles diürnes i nocturnes, lectures, biblioteques, periòdics i revistes, llibres i fullets, vetlades artístiques, excursions campestres o activitats diverses, com ara el naturisme, el nudisme o l'aprenentatge de l'esperanto, entre altres, eren pràctiques a través de les quals es construïa l'"individu" anarquista i es modelava un tipus de vida i cultura militants, així com una forma d'entendre la sociabilitat i l'oci populars. Endemés, comptaven amb un programa general de superació individual i col·lectiva, mitjançant l'extensió de la cultura i l'educació, que no resultava del tot aliè,en les formes i els objectus, al programa que havien engegat altres cultures polítiques del moment situades també en làmbit de l'esquerra, com ara és el cas, per exemple, del republicanisme o del socialisme.

Citació

Navarro Navarro, F. J. [Francisco Javier] (2004). A la revolución por la cultura. Prácticas culturales y sociabilidad libertarias en el País Valenciano, 1931-1939. Universitat de València.

Navarro Navarro, Francisco Javier. A la revolución por la cultura. Prácticas culturales y sociabilidad libertarias en el País Valenciano, 1931-1939. Universitat de València, 2004.

NAVARRO NAVARRO, Francisco Javier. A la revolución por la cultura. Prácticas culturales y sociabilidad libertarias en el País Valenciano, 1931-1939. Valencia: Universitat de València, 2004. ISBN 978-84-370-5866-5.

Navarro Navarro, Francisco Javier. A la revolución por la cultura. Prácticas culturales y sociabilidad libertarias en el País Valenciano, 1931-1939. Valencia: Universitat de València; 2004. 406 p.

Copiar al portapapeles