+34 96 386 41 15

PUV - Publicacions Universitat València

Índex del llibre:

Fitxa Llibre:

Science at the Table

Fernando Sapiña

Pròleg de Pere Castells

ISBN: 978-84-9133-264-0

Matèria: ciències

Idioma: anglès

Any ed.: 2019

Enquadernació: rústica

Format: 16 x 21 cm.

Pàgines: 232

El present volum recull 42 articles de Fernando Sapiña, escrits durant més de deu anys per a la revista ‘Mètode’, sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots acompanyats d’una recepta culinària. Compta amb la col·laboració de l’artista Teresa Tomás, qui, a través del seu laboratori “Palomita de maíz”, ha experimentat en projectes en els quals la gastronomia s’hibrida amb la seua obra.

Disponibilitat: En existències

15,00 €

Sinopsi

Detalles

Summary Science at the table, published within the popular science collection «Monografies Mètode», gathers 42 articles written by the chemist Fernando Sapiña (1964-2018) in the science communication journal Mètode of the University of Valencia, in a section of the same name. Between 2005 and 2017, the scientist, disseminator, and lecturer of the University of Valencia conducted this space for scientific cuisine where he brought the readers closer to the physical and chemical principles of ingredients and cooking processes, revealing a world of sensory perceptions related to the act of savouring food. This publication collects all these articles and presents them in a single volume so that they can be read as a whole, either approaching each article independently or discovering how they intertwine through aspects such as texture, colour, flavour, smell or the transformations of food, as well as discovering the diverse recipes proposed by the author. This book combines chemical talent and gastronomic taste with a series of informative texts plagued with literary references and everyday experiences and familiar anecdotes, through which we discover the human and the scientist that was Fernando Sapiña.