Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències

Denis Diderot

Intr. i n.: Antoni Furió

Traducció: Eduard J. Verger

Col·lecció: Breviaris, 6

ISBN: 978-84-370-6099-6

Matèria: psicologia i ciències de l'educació

Submatèries: història de l'educació

Idioma: català

Any ed.: 2005

Enquadernació: rústica

Format: 10 x 18 cm.

Pàgines: 184 pp.

10,50 €

E-book disponible en la teua plataforma digital habitual

Sinopsi

Detalles

Denis Diderot, un dels representants més conspicus del projecte il.lustrat, va rebre de Caterina II, el 1775, l'encàrrec de redactar el pla d'una universitat per a la seua aplicació a l'Imperi rus. Diderot acceptà, però no va confegir el programa pensant només en Rússia, que a penes coneixia, sinó també en França, i en general en tot Europa. Un programa d'universitat il.lustrada per a una societat desvetllada per les Llums. Dos-cents trenta anys després d'haver estat escrit, el Pla d'una universitat continua sent bastant desconegut, una peça rara en el repertori del seu autor, però és una obra ben actual i suggestiva, que ens il.lumina sobre la concepció dels estudis universitaris que tenien els il.lustrats, i que ens ajuda també a reflexionar sobre el que és o hauria de ser avui la universitat i l'ensenyament públic en general. Diderot descendeix en aquest text fins als més mínims detalls: no sols desenvolupa el programa docent en les diverses matèries, incloent-hi la bibliografia més especialitzada, sinó que precisa també fins i tot la forma de les aules. Tres idees bàsiques inspiren aquest projecte: l'elogi de la instrucció, la supressió de les barreres socials i el caràcter públic i universal de l'ensenyament superior. La utilitat social, l'orientació pràctica i el lligam amb el coneixement més actual en són trets cabdals. Diderot escriu pensant més aviat en França, però també en tot Europa, en la humanitat en general, la d'ara i la de sempre.

Citació

Diderot, D. [Denis] & Furió, A. [Antoni] & Verger, E. J. [Eduard J.] (2005). Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Universitat de València.

Diderot, Denis y Furió, Antoni y Verger, Eduard J. Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Universitat de València, 2005.

DIDEROT, Denis y FURIó, Antoni y VERGER, Eduard J. Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Valencia: Universitat de València, 2005. ISBN 978-84-370-6099-6.

Diderot, Denis y Furió, Antoni y Verger, Eduard J. Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Valencia: Universitat de València; 2005. 184 p.

Copiar al portapapeles