Product Documents

Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències

Denis Diderot

Intr. i n.: Antoni Furió

Traducció: Eduard J. Verger

Col·lecció: Breviaris, 6

ISBN: 978-84-370-6099-6

Matèria: psicologia i ciències de l'educació

Submatèries: història de l'educació

Idioma: català

Any ed.: 2005

Enquadernació: rústica

Format: 10 x 18 cm

Pàgines: 184 pp.

10,50 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

Denis Diderot, un dels representants més conspicus del projecte il.lustrat, va rebre de Caterina II, el 1775, l'encàrrec de redactar el pla d'una universitat per a la seua aplicació a l'Imperi rus. Diderot acceptà, però no va confegir el programa pensant només en Rússia, que a penes coneixia, sinó també en França, i en general en tot Europa. Un programa d'universitat il.lustrada per a una societat desvetllada per les Llums. Dos-cents trenta anys després d'haver estat escrit, el Pla d'una universitat continua sent bastant desconegut, una peça rara en el repertori del seu autor, però és una obra ben actual i suggestiva, que ens il.lumina sobre la concepció dels estudis universitaris que tenien els il.lustrats, i que ens ajuda també a reflexionar sobre el que és o hauria de ser avui la universitat i l'ensenyament públic en general. Diderot descendeix en aquest text fins als més mínims detalls: no sols desenvolupa el programa docent en les diverses matèries, incloent-hi la bibliografia més especialitzada, sinó que precisa també fins i tot la forma de les aules. Tres idees bàsiques inspiren aquest projecte: l'elogi de la instrucció, la supressió de les barreres socials i el caràcter públic i universal de l'ensenyament superior. La utilitat social, l'orientació pràctica i el lligam amb el coneixement més actual en són trets cabdals. Diderot escriu pensant més aviat en França, però també en tot Europa, en la humanitat en general, la d'ara i la de sempre.

Índex

Índex

ÍNDEX

Introducció

Pla d’una universitat o d’una educació pública en totes les ciències

Citació

Diderot, D. [Denis] & Furió, A. [Antoni] & Verger, E. J. [Eduard J.] (2005). Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Universitat de València.

Diderot, Denis y Furió, Antoni y Verger, Eduard J. Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Universitat de València, 2005.

DIDEROT, Denis y FURIÓ, Antoni y VERGER, Eduard J. Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Valencia: Universitat de València, 2005. ISBN 978-84-370-6099-6.

Diderot, Denis y Furió, Antoni y Verger, Eduard J. Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències. Valencia: Universitat de València; 2005. 184 p.

Copiar al portapapeles