Ni en cap mapa ni en cap història y otros escritos

Gori Muñoz

Rosa Peralta, ed.

Col·lecció: Acadèmia dels Nocturns, 30

ISBN: 978-84-370-6702-5

Matèria: filologia

Submatèries: general

Idioma: català, castellà

Any ed.: 2007

Enquadernació: rústica

Format: 13 x 19 cm

Pàgines: 236 pp.

11,50 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

Aquest llibre no és només un intent de reparar la injustícia que representa el desconeixement de Gori Muñoz en les seues diferents facetes creatives: la d'escenògraf, dibuixant, pintor i, la que ací es recupera, la d'escriptor. Aquests tres textos són també documents de primera mà sobre la sensibilitat de l'artista cap al seu passat, cap a la vida i l'art. Pertanyen a tres etapes vitals diferents: "Daumier" correspon a la seua joventut, quan s'havia instaurat la Segona República i l'escenògraf va rebre una beca de la Junta d'Ampliació d'Estudis per anar a París; "Pequeño itinerario bélico del hambre" va ser escrit en la maduresa, i està format per diversos relats ambientats en la Guerra Civil espanyola, i, finalment, "Ni en cap mapa, ni en cap història", escrit per un Gori sexagenari i probablement malalt, evoca la València que va deixar en la seua infantesa, la del primer quart del segle xx. En tots ells destaca el to descriptiu i minuciós de l'escenògraf que revela el secret de les coses, que indaga en la psicologia dels personatges, dels espais o de les situacions de l'època que li va tocar viure. També ens permeten apreciar el que poden significar els records des d'un exili interminable. Gori Muñoz (Benicalap, 1906-Buenos Aires, 1978) va ser un conegut dibuixant durant la Segona República i la Guerra Civil espanyola, i responsable del taller de decoració del Pavelló d'Espanya en l'Exposició Internacional de París de 1937. Després, en el seu exili forçós a Buenos Aires, va consolidar una prestigiosa carrera professional en l'escenografia teatral i cinematogràfica. Va realitzar més de 190 decorats per a pel·lícules del cinema argentí i gran part de les escenografies de les estrenes de les companyies espanyoles de l'exili republicà, entre elles la de Margarita Xirgu, tant a Buenos Aires com a Montevideo. Rosa Peralta Gilabert (Arboleas, 1962), investigadora i escenògrafa, va realitzar la seua tesi doctoral sobre l'escenògraf Gori Muñoz a la Facultat de Belles Arts de València. Ha publicat diversos estudis sobre l'escena i l'art en l'exili de la Segona República espanyola, i els llibres La escenografia de l'exili de Gori Muñoz (2002) i Manuel Fontanals escenògraf. Teatre, cinema i exili (2007). És membre del Grup d'Estudis de l'Exili Literari i del Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica, ambdós vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Citació

Muñoz, G. [Gori] & Peralta Gilabert, R. [Rosa] (2007). Ni en cap mapa ni en cap història y otros escritos. Universitat de València.

Muñoz, Gori y Peralta Gilabert, Rosa. Ni en cap mapa ni en cap història y otros escritos. Universitat de València, 2007.

MUÑOZ, Gori y PERALTA GILABERT, Rosa. Ni en cap mapa ni en cap història y otros escritos. Valencia: Universitat de València, 2007. ISBN 978-84-370-6702-5.

Muñoz, Gori y Peralta Gilabert, Rosa. Ni en cap mapa ni en cap història y otros escritos. Valencia: Universitat de València; 2007. 236 p.

Copiar al portapapeles