Product Documents

Moments clau de la història de la llengua catalana

Antoni M. Badia i Margarit

Antoni Ferrando, ed.

Col·lecció: Honoris Causa, 21

ISBN: 978-84-370-5938-9

Matèria: filologia

Submatèries: filologia catalana

Idioma: català

Any ed.: 2004

Enquadernació: cartoné

Format: 17 x 24 cm

Pàgines: 640 pp.

35,00 €

Sinopsi

Detalles

Aquest llibre comprèn dues parts. En la primera, que recull els discursos de l'acte d'investidura del profesor Antoni M. Badia i Margarit com a doctor 'honoris causa' de la Universitat de València, el lector podrà adelitar-se amb les <> -una mirada retrospectiva a tota una trajectòria investigadora- i amb la crònica minuciosa i inadicta de la relacions del filòleg barceloní amb València i els valencians, a càrrec de l'autor de la 'laudatio', Antoni Ferrando. En la segona part s'arrepleguen les millors contribucions -publicades i inèdites- del Dr. Badia a la història de la llengua catalana, centrades en quatre <>: els orígens de la llengua, la formació de la llengua literaria medieval, l'impacte de l'humanisme i el procés de restauració del catalpa com a llengua de cultura moderna. El llibre està destinat a convertir-se en una de les obres bàsiques de l'autor i de la filologia catalana i a ser un text d'obligada consulta no sols per als historiadors de la llengua, sinó per a tots els qui s'interessen per la història de la nostra cultura.

Biografía

Antoni Ferrando Francés  és catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de València (UV). Ha estat director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV) i del Departament de Filologia Catalana de la UV. És membre de l’IIFV, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), de la Fundació Huguet, de Castelló, i corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, de Barcelona. Ha estat membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (2001-2021), president de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (2012-2017), fundador i primer director de la revista ‘Caplletra’, de la col·lecció Biblioteca Sanchis Guarner de l’IIFV i codirector de la col·lecció Biblioteca Lingüística Catalana de la UV. S’ha especialitzat en història de la llengua, història de la cultura i edició de textos. Entre les seues publicacions destaquen ‘Consciència idiomàtica i nacional dels valencians’ (1980) ‘Els certàmens poètics valencians’ (1983), ‘Sobre el marc històric de “Curial e Güelfa”’ (1997), ‘El paper dels primers editors (1473-1523) en la fixació del català modern’ (1999), ‘Història de la llengua catalana’ (en col·laboració amb Miquel Nicolás, 2005, 2011), ‘De Xarq al-Andalus a Regne de València. La situació lingüística i sociolingüística a les terres valencianes al segle XIII’ (2010), ‘La gènesi romana d’una norma lingüística catalana de segle XV’ (2011), ‘La construcció de la norma cancelleresca catalana’ (2016), ‘Aportacions a l’estudi del català literari medieval’ (2018), ‘El model lingüístic de ‘Curial e Güelfa’’ (2018), ‘Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna de cultura des de la diversitat’ (2018, 2019), ‘La poliglòssia en la predicació de Vicent Ferrer’ (2020), ‘Llorente i Blasco Ibáñez: entre la política i la literatura’ (2021), ‘Els orígens històrics del valencià’ (2023). Ha traduït i dirigit l’edició del ‘Llibre del Repartiment de València’ (1978) i ha estat editor dels ‘Estudis lingüístics i culturals sobre ‘Curial e Guelfa’’ (2012).  

Índex

Índex

Nota de l’editor

SOLEMNE ACTE D’INVESTIDURA COM A DOCTOR “HONORIS CAUSA” DE L’EXCM. SR. ANTONI M. BADIA I MARGARIT

Laudatio acadèmica a càrrec del Dr. Antoni Ferrando Francés

Lectio pronunciada pel Dr. Antoni M. Badia i Margarit

Paraules de cloenda de l’Excm. Sr. Rector Francisco Tomás Vert

MOMENTS CLAU DE LA HISTÒRIA DE LA LLENGUA CATALANA

Presentació

I La forja d’una llengua

1. L’ORIGEN DE LA LLENGUA CATALANA

2. ENTORN DEL CONCEPTE DE “ROMANITZACIÓ”. A PROPÒSIT DELS ORÍGENS DE LA LLENGUA CATALANA

3. LA LLENGUA CATALANA MIL ANYS HA: DUES FRONTERES INTERNES QUE NO SEPAREN

4. COMUNICACIÓ VERBAL ENTRE ROMANÇ I LLATÍ A L’ÈPOCA D’ORÍGENS DE LA LLENGUA

5. L’ALT URGELL I EL CATALÀ OCCIDENTAL NAIXENT

6. OCCITÀ I CATALÀ: RAONS HISTÒRICO-LINGÜÍSTIQUES D’UNA SEPARACIÓ

II Aspectes lingüístics i literaris de la llengua a la baixa edat mitjana

1. LA LLENGUA DE RAMON LLULL

2. DIALECTALISMES BALEÀRICS EN RAMON LLULL? UNA QÜESTIÓ DE MÈTODE

3. COHERÈNCIA I ARBITRARIETAT DE LA SUBSTITUCIÓ LINGÜÍSTICA DINS LA CRÒNICA DE JAUME I

4. CALCS LINGÜÍSTICS EN LES LLETRES REIALS ESCRITES PER JOHAN DE COLOMA, SECRETARI DE FERRAN EL CATÒLIC DE 1483 A 1510

III L’impacte de l’humanisme

1. DEFENSA I IL·LUSTRACIÓ DE LA LLENGUA CATALANA A LA FI DEL SEGLE XV

2. 325 REGLES DE ESQUIVAR VOCABLES A LA CERCA D’AUTOR

3. LA PREOCUPACIÓ PER LA LLENGUA ENTRE ELS SEGLES XV I XVI

4. CRISTÒFOR DESPUIG: IDEOLOGIA I LLENGUA

IV La construcció d’una llengua moderna de cultura

1. POMPEU FABRA I LA RESTAURACIÓ DE LA LLENGUA CATALANA

2. PARAL·LELISME ENTRE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA I NACIONALISME A CATALUNYA

3. EL PRIMER CONGRÉS INTERNACIONAL DE LA LLENGUA CATALANA COM A PRECEDENT DE LA NORMATIVA COMPOSICIONAL

4. EL PROCÉS D’UNIFICACIÓ DE L’ORTOGRAFIA CATALANA

5. ANTONI M. ALCOVER: UNITAT I DIVERSITAT DE LA LLENGUA

6. POMPEU FABRA, SIGNE D’UNITAT

7. ENRIC PRAT DE LA RIBA I LA LLENGUA CATALANA

8. LA NORMATIVA DE LA LLENGUA CATALANA. PRINCIPIS, MANERES I RESPONSABILITATS

9. REQUISITS PER A UNA LLENGUA DE CULTURA

Citació

Badia i Margarit, A. M. [Antoni M.] & Ferrando Francés, A. [Antoni] (2004). Moments clau de la història de la llengua catalana. Universitat de València.

Badia i Margarit, Antoni M. y Ferrando Francés, Antoni. Moments clau de la història de la llengua catalana. Universitat de València, 2004.

BADIA I MARGARIT, Antoni M. y FERRANDO FRANCÉS, Antoni. Moments clau de la història de la llengua catalana. Valencia: Universitat de València, 2004. ISBN 978-84-370-5938-9.

Badia i Margarit, Antoni M. y Ferrando Francés, Antoni. Moments clau de la història de la llengua catalana. Valencia: Universitat de València; 2004. 640 p.

Copiar al portapapeles