Los moriscos antiguos murcianos

Expulsión, vuelta y permanencia (1609-1634)

José Pascual Martínez

Col·lecció: Biblioteca de Estudios Moriscos, 14

ISBN: 978-84-1118-036-8

Matèria: història

Submatèries: història medieval

Idioma: castellà

Coeditor: Editorial Universidad de Granada, Prensas Universitarias de Zaragoza

Any ed.: 2022

Enquadernació: rústica

Format: 15 x 23 cm

Pàgines: 450

24,50 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

Els moriscos antics murcians van viure un procés especial d’assimilació pel qual, a principis del segle XVII, els “ladinos” havien incorporat els mecanismes necessaris per a “traspassar-se” de moriscos a cristians vells inserits en el teixit social. Per aquesta raó van quedar al marge dels bàndols d’expulsió, fins que a la fi de 1613 la intransigència de Felip III i de Lerma, així com del seu braç executor, el comte de Salazar, els va portar a decretar-ne l’expulsió després de declarar-los mals cristians, amb l’argument que, si aquests moriscos eren exceptuats de l’expulsió, s’arruïnaria tota l’empresa. No obstant això, els moriscos antics van desobeir els bàndols, van romandre camuflats i, després, amb l’ajuda i connivència de cristians vells, van cooperar en el retorn dels embarcats. Mentre la Corona confiscava, subhastava i venia els béns que els moriscos no havien pogut vendre abans d’abandonar les seues cases, va seguir la caça dels que tornaven i dels que no havien eixit per expulsar-los o condemnar-los a galeres. Aquest escenari de successives expulsions va persistir fins a l’any 1634, quan Felip IV va donar per finalitzada l’expulsió decretada pel seu pare.

Biografía

José Pascual Martínez, doctor en Teologia per la Universitá Pontifícia della Santa Croce (Roma) i en Història per la Universitat de Múrcia, és cronista oficial de la vila de Plec, situada al costat d'un poblament musulmà i assentada sobre una antiga aljama mora. Els seus estudis se centren en la història local del poble i els costums populars dels veïns de la seua regió. A part de nombrosos articles en revistes de divulgació i especialitzades, ha publicat els llibres La villa de Pliego en la Edad Moderna (siglos XVI-XVIII) (2006), La parroquia de Santiago Apóstol de Pliego (500 años de historia) (2013), Los moriscos mudéjares de Pliego: Origen y expulsión de una comunidad (2013) i Paseando por Pliego. Conoce Pliego. Conoce su patrimonio (2015).

Índex

Índex

Prólogo

Introducción

Moriscos antiguos y moriscos granadinos murcianos

Asimilación e integración de los moriscos murcianos

Decretos de expulsión de los moriscos murcianos

Expulsiones, retorno y permanencia de los moriscos antiguos murcianos

Conclusiones

Fuentes y bibliografía

Índice de tablas

Índice de mapas

Índice general

Citació

Pascual Martínez, J. [José] (2022). Los moriscos antiguos murcianos. Expulsión, vuelta y permanencia (1609-1634). Universitat de València.

Pascual Martínez, José. Los moriscos antiguos murcianos. Expulsión, vuelta y permanencia (1609-1634). Universitat de València, 2022.

PASCUAL MARTÍNEZ, José. Los moriscos antiguos murcianos. Expulsión, vuelta y permanencia (1609-1634). Valencia: Universitat de València, 2022. ISBN 978-84-1118-036-8.

Pascual Martínez, José. Los moriscos antiguos murcianos. Expulsión, vuelta y permanencia (1609-1634). Valencia: Universitat de València; 2022. 450 p.

Copiar al portapapeles