Product Documents

Els Benandanti

Bruixeria i cultes agraris als segles XVI i XVII

Carlo Ginzburg

Traducció: Eduard Blanes, Joaquim Gadea

Col·lecció: Història, 111

ISBN: 978-84-370-8018-5

Matèria: història

Submatèries: història moderna

Idioma: català

Any ed.: 2011

Enquadernació: rústica

Format: 16 x 24 cm

Pàgines: 232 pp.

18,00 €

Sinopsi

Detalles

Els «benandanti», com eren anomenats al Friül durant l'Època Moderna els portadors d'un culte a la fertilitat, es presentaven en un primer moment, al segle XVI, com a protectors de les collites contra les bruixes i bruixots. Després, en menys d'un segle, sota la pressió dels inquisidors, inesperadament van rebre el tracte que s'havia reservat als seus odiats adversaris. Aquesta transformació té, probablement, un caràcter exemplar, que permet avançar una hipòtesi general sobre el significat i l'origen de la bruixeria popular. Tal i com assenyala l'historiador Alberto Tenenti «Ginzburg posa a disposició dels estudiosos una massa de documents que ningú havia conegut abans. En un camp en què els treballs són tan escassos, no es pot deixar d'aplaudir la seua recerca i de remarcar la gran importància de la sèrie arxivística que ell ha tret a la llum».

Índex

Índex

ÍNDEX

PREFACI

POST-SCRIPTUM, 1972

ABREVIATURES

 I. LES BATALLES NOCTURNES

 II. LES PROCESSONS DELS MORTS

 III. BENANDANTI, INQUISIDORS I BRUIXES

 IV. ELS BENANDANTI AL SÀBAT

APÈNDIX

ÍNDEX DE NOMS 

Citació

Blanes Calvo, E. [Eduard] & Ginzburg, C. [Carlo] (2011). Els Benandanti. Bruixeria i cultes agraris als segles XVI i XVII. Universitat de València.

Blanes Calvo, Eduard y Ginzburg, Carlo. Els Benandanti. Bruixeria i cultes agraris als segles XVI i XVII. Universitat de València, 2011.

BLANES CALVO, Eduard y GINZBURG, Carlo. Els Benandanti. Bruixeria i cultes agraris als segles XVI i XVII. Valencia: Universitat de València, 2011. ISBN 978-84-370-8018-5.

Blanes Calvo, Eduard y Ginzburg, Carlo. Els Benandanti. Bruixeria i cultes agraris als segles XVI i XVII. Valencia: Universitat de València; 2011. 232 p.

Copiar al portapapeles