Librorvm Fragmenta

Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica / Incunables y manuscritos reutilizados en la Biblioteca Històrica.

Francisco M. Gimeno Blay, Susana González Martínez i Mónica Pintado Antúnez

ISBN: 978-84-9133-638-9

Matèria: art, història

Submatèries: patrimoni artístic

Idioma: català, castellà

Any ed.: 2023

Enquadernació: rústica

Format: 17 x 24 cm

Pàgines: 240

25,00 €

Disponible en accés obert:

Sinopsi

Detalles

Molts llibres antics, i especialment els incunables i manuscrits medievals, s’han vist exposats, des de bon començament, al deteriorament. S’han vist malmesos per una conservació inadequada i per les consultes freqüents, constants i intenses per part dels usuaris-lectors. Així mateix, el pas del temps els ha envellit i, a vegades, també la matèria tractada ha sigut considerada obsoleta. És per això que en algun moment les persones encarregades de custodiar-los van estimar que certs volums, tant pel seu estat físic com textual, eren inútils. A partir d’aleshores eren transformats en materials destinats a ser reutilitzats. Molts d’aquells llibres esquinçats es van vendre al mercat de segona mà, on acudien diversos professionals per aprovisionar-se dels pergamins i papers, vells i deteriorats, a fi de reciclar-los per als seus oficis. El catàleg d’aquesta exposició recull una selecció d’alguns d’aquests fragments que es conserven en la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i que formen part d’un conjunt realment interessant de manuscrits i incunables reutilitzats com a reforços d’enquadernacions d’altres llibres.

Índex

Índex

Presentació - Presentación

CATÀLEG  - CATÁLOGO

Nota prèvia - Nota previa

Llistat de fragments exposats - Listado de fragmentos expuestos

APÈNDIXS - APÉNDICES

Trocios librorvm parvi valoris per a reciclar - Trocios librorvm parvi valoris para reciclar

Rescatats de l’oblit - Rescatados del olvido

Citació

Gimeno Blay, F. M. [Francisco M.] & Gonzàlez Martínez, S. [Susana] & Pintado Antúnez, M. [Mónica] (2023). Librorvm Fragmenta. Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica / Incunables y manuscritos reutilizados en la Biblioteca Històrica. Universitat de València.

Gimeno Blay, Francisco M. y Gonzàlez Martínez, Susana y Pintado Antúnez, Mónica. Librorvm Fragmenta. Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica / Incunables y manuscritos reutilizados en la Biblioteca Històrica. Universitat de València, 2023.

GIMENO BLAY, Francisco M. y GONZÀLEZ MARTÍNEZ, Susana y PINTADO ANTÚNEZ, Mónica. Librorvm Fragmenta. Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica / Incunables y manuscritos reutilizados en la Biblioteca Històrica. Valencia: Universitat de València, 2023. ISBN 978-84-9133-638-9.

Gimeno Blay, Francisco M. y Gonzàlez Martínez, Susana y Pintado Antúnez, Mónica. Librorvm Fragmenta. Incunables i manuscrits reutilitzats en la Biblioteca Històrica / Incunables y manuscritos reutilizados en la Biblioteca Històrica. Valencia: Universitat de València; 2023. 240 p.

Copiar al portapapeles