Las políticas de la locura

Psiquiatría y sociedad en la España de Franco

Enric Novella

Col·lecció: Història i Memòria del Franquisme, 69

ISBN: 978-84-1118-261-4

Matèria: ciències, història, medicina, psicologia i ciències de l'educació

Idioma: castellà

Any ed.: 2023

Enquadernació: rústica

Format: 16 x 24 cm

Pàgines: 202

18,00 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

En els darrers anys, l’estudi de l’evolució dels discursos i les pràctiques psiquiàtriques durant el franquisme s’ha convertit en un capítol rellevant de la historiografia de la ciència. A pesar que aquesta evolució es va desplegar en coordenades canviants i va comprendre aspectes molt dispars (com el cultiu de l’especulació clínico-teòrica, la introducció de novetats terapèutiques, el fiançament institucional de l’especialitat o la difusió del nou ideari de la salut mental), en el franquisme la medicina mental es va veure particularment condicionada pel marc sociopolític regnant. Considerant els principals eixos entorn dels quals va anar articulant-se la dimensió política i social de la psiquiatria al llarg dels quaranta anys de dictadura (la ideologia, la doctrina, el govern, la gestió i la ciutadania), aquesta monografia ofereix una nova interpretació de conjunt de la peculiar constel·lació “psicopolítica” de l’Espanya de Franco com una complexa i proteica amalgama de reaccionarisme, conservadorisme, totalitarisme, autoritarisme, tecnocràcia i (finalment) desbordament cívic.

Biografía

Enric Novella  és professor titular d’Història de la Ciència en la Universitat de València i investigador de l’Institut Interuniversitari López Piñero d’Estudis Històrics i Socials sobre la Ciència. És doctor en Medicina per la Universitat d’Hamburg, màster en Filosofia per la Universitat Lliure de Berlín i metge especialista en psiquiatria format a l’Hospital Clínic Universitari de València. Ha sigut becari predoctoral del Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic i contractat postdoctoral del CSIC i la Universitat de Luxemburg. Ha fet estades formatives i d’investigació en diverses institucions acadèmiques d’Europa i Amèrica Llatina i ha estat professor convidat en la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Heinrich Heine de Düsseldorf, la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic i la Universitat de Pisa. És autor de les monografies ‘El joven Foucault y la psicopatología’ (Berlín, 2008), ‘La ciencia del alma’ (Madrid/Frankfurt, 2013) i ‘El discurso psicopatológico de la modernidad’ (Madrid, 2018), així com de nombrosos articles i assajos dedicats a la història i la filosofia de la psiquiatria, la psicologia i la medicina.

Índex

Índex

INTRODUCCIÓN: LA PSICOPOLÍTICA DEL FRANQUISMO

I. LA DISPUTA CON LA MODERNIDAD

La impugnación de la ciencia liberal

La psicopatología del hombre fáustico

El fundamento de la alienación

II. LA POLÍTICA DE LA PSICOPATOLOGÍA

La poesía de la psiquiatría

Filosofía y análisis existencial

La crisis de la psicopatología

III. PSIQUIATRÍA Y GUBERNAMENTALIDAD

La psicopolítica interventora

La higiene mental en el «Nuevo Estado»

De la higiene a la salud mental

IV. LA TECNOCRACIA PSIQUIÁTRICA

El Patronato Nacional de Asistencia Psiquiátrica

El aggiornamento autoritario

La promoción de la salud mental

V. SALUD MENTAL Y CIUDADANÍA

Una cuestión palpitante

La cultura de la participación

De la reforma a la represión

EPÍLOGO: HACIA EL DESENCANTO

FUENTES Y BIBLIOGRAFÍA

Citació

Novella Gaya, E. J. [Enric Josep ] (2023). Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco. Universitat de València.

Novella Gaya, Enric Josep. Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco. Universitat de València, 2023.

NOVELLA GAYA, Enric Josep. Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco. Valencia: Universitat de València, 2023. ISBN 978-84-1118-261-4.

Novella Gaya, Enric Josep. Las políticas de la locura. Psiquiatría y sociedad en la España de Franco. Valencia: Universitat de València; 2023. 202 p.

Copiar al portapapeles