La menstruación. De la biología al símbolo

Josep L. Barona, Amparo Bonilla, María Isabel Blázquez, Francisco Donat, Lourdes Margaix

Col·lecció: Encuadres, 12

ISBN: 978-84-1118-131-0

Matèria: ciències, medicina

Idioma: castellà

Any ed.: 2023

Enquadernació: rústica

Format: 14 x 21 cm

Pàgines: 366

18,50 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

La menstruació és molt més que un fet biològic que afecta el cos de les dones en una àmplia etapa de la seua vida. Les diferents visions que s’hi han donat al llarg de la història, les implicacions psicològiques o antropològiques, els aspectes culturals i fins i tot les interpretacions provinents de moviments tan rellevants com el feminisme, fan d’aquest un fenomen polièdric en el qual val la pena introduir-se. Sense oblidar-ne, per descomptat, ja des d’un punt de vista mèdic, la descripció biològica i les seues possibles alteracions, així com els medicaments, tractaments i remeis més o menys naturals que ajuden a mitigar els símptomes. Tota aquesta informació, explicada de manera rigorosa per especialistes en les diverses àrees implicades, s’ofereix amb un estil divulgatiu i accessible que ajudarà les lectores o lectors que s’aproximen al llibre a gaudir d’aquest estudi sobre la menstruació en tot el seu abast.

Biografía

Josep L. Barona Vilar  és catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat de València i membre de l’Institut Interuniversitari López Piñero. Ha sigut professor convidat a les universitats d’Oxford, Bergen, Kumamoto i Tòquio, a l’European University Institute (Florència) i al Rockefeller Archive Center (Nova York). Les seues investigacions s’han centrat en la diplomàcia internacional sobre salut i alimentació en temps de crisi, l’exili dels científics i metges republicans espanyols i la història de la fisiologia. 

Amparo Bonilla Campos  és professora titular del Departament de Personalitat i Tractaments Psicològics de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València i investigadora de l’Institut Universitari d’Estudis dels Dones de la mateixa universitat. Els seus interessos se centren en els estudis de gènere i lgtbiq+, enfocats a la salut i la violència, des d’una perspectiva crítica i interdisciplinària que inclou rols, estereotips, violències contra les dones, diversitat sexual i de genère, epistemologies feministes i metodologies narratives. 

María Isabel Blázquez Rodríguez doctora en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, és professora titular d’Antropologia Social en la Universidad Complutense de Madrid. Va rebre el Premi Victoria Kent del Seminario de Estudios de la Mujer de la Universidad de Málaga per la seua tesi doctoral, titulada Ideologías de género y prácticas en la atención sanitaria al embarazo, parto y nacimiento en un área sanitaria de la Comunidad de Madrid. En 2013 va realitzar una investigació qualitativa sobre el cicle menstrual a Madrid finançada per la Cátedra de Investigación Antonio Chamorro y Alejandro Otero de la Universidad de Granada. És membre de la Red Caps o Red Estatal de Mujeres Médicas y Profesionales de la Salud del Estado Español. 

Francisco Donat Colomer,  doctor en Medicina i Cirurgia, especialista en Obstetrícia i Ginecologia i màster en Sexualitat Humana per la uned, és catedràtic jubilat de la Universitat de València, on pertanyia al Departament d’Infermeria, des del qual impartia la assignatura Salut de la Dona, de la Sexualitat i de la Reproducció. A més, és facultatiu especialista jubilat de la Conselleria de Sanitat de València i assessor d’aquesta per al Programa d’Assistència a la Dona, així com del Servei de Salut Sexual i Reproductiva de la Direcció General de Salut Pública. Entre les seues investigacions destaquen les referides a la dona climatèrica –va ser autor del Pla d’Assistència Integral a la Dona Climatèrica de la Comunitat Valenciana– i les relacionades amb els aspectes psicosocials de l’embaràs, especialment en les adolescents; la identitat sexual i el gènere, i l’assistència de la salut sexual i reproductiva en les persones immigrants. 

Lourdes Margaix Fontestad,  llicenciada en Documentació i doctora en Història de la Ciència i Documentació per la Universitat de València, exerceix d’infermera obstetricoginecològica (matrona) en el Centre de Salut de Puçol. És professora de la Universitat de València i de la Unitat de Matrones de l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut, com a responsable dels mòduls Salut de la Dona i Investigació. Ha participat en l’elaboració de diverses guies i documents per a professionals, tant del Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social com de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Destaquen les seues investigacions Embarazo y actividad física en relación con el entorno i Relaciones del microbiota vaginal con la infección por hpv.

Índex

Índex

Introducción, Francisco Donat

 

1. Naturaleza femenina y menstruación: Genealogía de una construcción histórico-cultural, Josep L. Barona

1. Masculinidad y feminidad en la cultura clásica: la génesis de la sociedad patriarcal

2. Argumentos sobre la inferioridad fisiológica de la mujer

3. El significado fisiológico y simbólico de la sangre menstrual en el periodo clásico

4. Humor engendrador (la maternidad) y humor patógeno (la mujer venenosa)

5. La transición hacia la modernidad

6. La sexualidad femenina y el saber médico en la Revolución Industrial

7. De la sangre a las hormonas y los genes: algunas reflexiones finales sobre las biopolíticas del cuerpo y la medicina

8. Comentario final

9. Referencias bibliográficas

 

2. La menstruación desde una aproximación psicológica, Amparo Bonilla

1. Notas para repensar la menstruación

2. Diferencia sexual: simbolización, cuerpo y subjetividad

3. Mitos, silencios y mentiras científicas

4. Vivencias y experiencias: lo personal y lo político

5. Referencias bibliográficas

 

3. Análisis antropológico de la menstruación: Del tabú al estigma, expresiones culturales y activismo, María Isabel Blázquez

1. Un acercamiento al tema del tabú

2. Expresiones culturales acerca de la menstruación

3. Las visiones de las propias mujeres

4. Las activistas de la menstruación

5. Referencias bibliográficas

 

4. La menstruación desde el punto de vista biológico, Francisco Donat

1. Qué es la menstruación

2. Los protagonistas del fenómeno

3. La menarquia y la menopausia. principio y final de la menstruación

4. Cambios en el organismo de las mujeres

5. Referencias bibliográficas

 

5. Alteraciones de la menstruación, Francisco Donat

1. El dolor durante el ciclo menstrual

2. Los trastornos del ritmo

3. Las alteraciones en la cantidad de menstruación

4. El síndrome premenstrual

5. Referencias bibliográficas

 

6. Cuidados durante la menstruación, Lourdes Margaix

1. Autocuidados

2. Lucha contra el dolor

3. Sangrado excesivo: fitoterapia

4. Referencias bibliográficas

 

Autorías

Índice analítico

Citació

Barona Vilar, J. L. [Josep L.] & Bonilla Campos, A. [Amparo] & Blázquez Rodríguez, M. I. [María Isabel] & Donat Colomer, F. [Francisco] & Margaix Fontestad, L. . [Lourdes ] (2023). La menstruación. De la biología al símbolo. Universitat de València.

Barona Vilar, Josep L. y Bonilla Campos, Amparo y Blázquez Rodríguez, María Isabel y Donat Colomer, Francisco y Margaix Fontestad, Lourdes. La menstruación. De la biología al símbolo. Universitat de València, 2023.

BARONA VILAR, Josep L. y BONILLA CAMPOS, Amparo y BLÁZQUEZ RODRÍGUEZ, María Isabel y DONAT COLOMER, Francisco y MARGAIX FONTESTAD, Lourdes. La menstruación. De la biología al símbolo. Valencia: Universitat de València, 2023. ISBN 978-84-1118-131-0.

Barona Vilar, Josep L. y Bonilla Campos, Amparo y Blázquez Rodríguez, María Isabel y Donat Colomer, Francisco y Margaix Fontestad, Lourdes. La menstruación. De la biología al símbolo. Valencia: Universitat de València; 2023. 366 p.

Copiar al portapapeles