Product Documents

El retorn de Martin Guèrra

Natalie Zemon Davis

Traducció: Vicent Olmos, Joan Iborra

Col·lecció: Història, 8

ISBN: 978-84-370-6109-2

Matèria: història

Submatèries: història medieval

Idioma: català

Any ed.: 2005

Enquadernació: rústica

Format: 16 x 24 cm

Pàgines: 136 pp.

10,50 €

Sinopsi

Detalles

Un pagès imaginatiu, Arnau del Tilh, gairebé havia aconseguit persuadir els jutges del parlament de Tolosa de Llenguadoc que ell era Martin Guèrra. I el que sembla més difícil encara, havia aconseguit enganyar la seua dona i la seua família. En ple procés, però, un home coix es presenta davant la cort i s'identifica com l'autèntic Martin Guèrra. Aquest cas extraordinari capturà la imaginació de mig Europa i la història d'aquell camperol occità de procedència basca es convertí en una llegenda que encara avui és recordada a Occitània, on l'impostor fou executat fa més de quatre-cents anys. Natalie Z. Davis, que va assessorar una pel.lícula sobre aquest fet, ha escorcollat els arxius i els llibres que es van escriure en el seu moment sobre el cas per trobar les causes que van poder conduir un home comú a esdevenir un impostor, per quina raó Bertrana de Rols, una vilatana honorable, va acceptar l'home com el seu espòs, i per què els advocats, els poetes i els escriptors, com ara Montaigne, es fascinaren davant aquest esdeveniment. L'autora reconstrueix les vides de gent normal del poble menut, i ens revela els neguits, els interessos i les sensibilitats dels pagesos del segle XVI. Ens mostra un món tradicional, en aparença inamovible, però que en realitat està canviant per la penetració de noves idees religioses que trasbalsaran la vida del Llenguadoc en aquesta centúria

Índex

Índex

Agraïments

Prefaci

Introducció

D’Hendaia a Artigat

El camperol descontent i les seues aventures

L’honor i l’obstinació de Bertranda de Rols

Les màscares d’Arnau del Tilh

Un matrimoni fictici

Disputes

El procés de Rius

El procés de Tolosa

El retorn de Martin Guèrra

El narrador

Història prodigiosa, història tràgica

Dels coixos

Epíleg

Bibliografia

Annexos

Citació

Iborra Gastaldo, J. [Joan] & Olmos, V. [Vicent] & Zemon Davis, N. [Natalie] (2005). El retorn de Martin Guèrra. Universitat de València.

Iborra Gastaldo, Joan y Olmos, Vicent y Zemon Davis, Natalie. El retorn de Martin Guèrra. Universitat de València, 2005.

IBORRA GASTALDO, Joan y OLMOS, Vicent y ZEMON DAVIS, Natalie. El retorn de Martin Guèrra. Valencia: Universitat de València, 2005. ISBN 978-84-370-6109-2.

Iborra Gastaldo, Joan y Olmos, Vicent y Zemon Davis, Natalie. El retorn de Martin Guèrra. Valencia: Universitat de València; 2005. 136 p.

Copiar al portapapeles