El realisme compromés en la narrativa catalana de postguerra

Vicent Simbor

ISBN: 978-84-841-5747-2

Matèria: filologia

Submatèries: filologia catalana

Idioma: català

Coeditor: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Any ed.: 2006

Enquadernació: rústica

Format: 14 x 19,5 cm

Pàgines: 328 pp.

15,00 €

Sinopsi

Detalles

El realisme compromès en la narrativa catalana de postguerra és un estudi global i sistemàtic de l'aportació catalana al moviment vague i extens que recorria la producció literària europea durant la postguerra, i que en alguns països comptava amb arrels fermes anteriors a la Segona Guerra Mundial. Els nostres narradors participaren, en la manera que la penúria del moment els permetia, d'aquesta reacció literària contestatària, àmplia i diversa, que abastava des dels plantejaments marxistes i el Realisme Socialista fins als Neorealismos italià i portuguès i al Realismo Social espanyol, passant per l'influx poderós de Sartre i la seua exigència del compromís progressista de l'escriptor amb la societat que l'envolta. Josep M. Castellet i Joaquim Molas van ser-ne els nostres teoritzadors més importants amb la seua proposta del Realisme Històric. Tanmateix la realitat de la pràctica literària va ser molt complexa i diversa, fins i tot en el cas de Baltasar Porcel, habitualment considerat el representant més genuí de les propostes teòriques dels dos crítics. Durant els anys cinquanta, amb Josep M. Espinàs, i sobretot els anys seixanta, diversos narradors catalanans deixaren impregnar part de la seua producció per aquest compromís de denúncia que exigia Sartre i que molts altres escriptors del seu context europeu exercitaven des de diferents perspectives ideològiques, del marxisme estricte fins a la solidaritat humanitarista.

Citació

Simbor Roig, V. [Vicent] (2006). El realisme compromés en la narrativa catalana de postguerra. Universitat de València.

Simbor Roig, Vicent. El realisme compromés en la narrativa catalana de postguerra. Universitat de València, 2006.

SIMBOR ROIG, Vicent. El realisme compromés en la narrativa catalana de postguerra. Valencia: Universitat de València, 2006. ISBN 978-84-841-5747-2.

Simbor Roig, Vicent. El realisme compromés en la narrativa catalana de postguerra. Valencia: Universitat de València; 2006. 328 p.

Copiar al portapapeles