El cristianisme sense vels, o examen dels principis i dels efectes de la religió cristiana

Paul Thiry d'Holbach

Traducció: Josep Lluís Teodoro

Col·lecció: Breviaris, 10

ISBN: 978-84-370-6419-2

Matèria: filosofia

Idioma: català

Any ed.: 2006

Enquadernació: rústica

Format: 11 x 18 cm.

Pàgines: 180 pp.

10,50 €

E-book disponible en la teua plataforma digital habitual

Sinopsi

Detalles

Des de la seua publicació clandestina el 1761 aquesta obra, reeditada ja el 1767, va originar una gran polèmica, respostes erudites o irades, va ser prohibida, condemnada a la foguera i refutada per polemistes catòlics com l'abbé Bergier. Però també fou llegida amb avidesa en cercles intel·lectuals i circulà àmpliament malgrat les prohibicions. De fet, és un dels documents de referència de la filosofia materialista, de la vessant crítica i radical de la Il·lustració. Holbach ataca la causa psicològica del manteniment de la idea religiosa, el temor i la inseguretat. Per a ell, és l'existència del mal en la natura allò que ha creat les supersticions i les idees religioses. El mal -el dolor, la mort, la malaltia, és a dir, el mal com a impediment tangible a la felicitat- existeix, però té una funció necessària, perquè impulsa la humanitat a transformar-se i a progressar. La religió és un entrebanc al progrés, perquè oculta les veritables causes naturals del mal, i manté l'home en una temença contínua de la mort. Només l'estudi i l'educació permeten a l'home d'atènyer l'objectiu final que la natura ens proposa, la felicitat en aquest món.

Citació

Teodoro Peris, J. L. [Josep Lluís] (2006). El cristianisme sense vels, o examen dels principis i dels efectes de la religió cristiana. Universitat de València.

Teodoro Peris, Josep Lluís. El cristianisme sense vels, o examen dels principis i dels efectes de la religió cristiana. Universitat de València, 2006.

TEODORO PERIS, Josep Lluís. El cristianisme sense vels, o examen dels principis i dels efectes de la religió cristiana. Valencia: Universitat de València, 2006. ISBN 978-84-370-6419-2.

Teodoro Peris, Josep Lluís. El cristianisme sense vels, o examen dels principis i dels efectes de la religió cristiana. Valencia: Universitat de València; 2006. 180 p.

Copiar al portapapeles