Conversos valencians i Inquisició

Experiències vitals d'una minoria perseguida

Jacob Mompó Navarro

Col·lecció: Oberta, 240

ISBN: 978-84-1118-079-5

Matèria: història

Submatèries: teoria de la història i historiografia

Idioma: català

Any ed.: 2022

Enquadernació: rústica

Format: 16,5 x 23 cm

Pàgines: 148

14,50 €

Disponible en formato electrónico:

Sinopsi

Detalles

L’odi religiós, que ha protagonitzat massa vegades la història de la civilització, ha marcat la història dels jueus, com és sabut, amb reiterades friccions amb els poders fàctics. Els discursos inflamats d’odi amb què s’alimentaren les masses populars no ajudaren gaire a l’estabilitat social i els assalts massius a les jueries forçaren els jueus a convertir-se al cristianisme. L’arribada dels inquisidors tornà a posar el focus sobre els conversos i s’encarregaren, tràgicament, d’evitar-ne la integració.

Conversos valencians i Inquisició se centra en judicis dels anys 1481-1521 contra valencians en els quals, a banda del desenvolupament dels processos, s’hi observen traces que ens introdueixen en el dia a dia de les famílies. S’hi detecten mostres de religiositat, però també d’amor, d’amistat, de por... I, també, de ràbia i de traïcions. A través de la documentació, comprovem que molts d’aquells conversos valencians treballaven, amaven, odiaven, s’insultaven i s’estimaven en valencià; en la llengua, en definitiva, que els era pròpia.

Biografía

Jacob Mompó Navarro és llicenciat en Filologia Catalana, Màster en Patrimoni Cultural (especialitzat en Patrimoni Bibliogràfic i Documental) i doctor en Llengües, Literatures i Cultures per la Universitat de València. Actualment és professor a l’Institut de Llengües de la Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir (UCV). Així mateix, forma part del projecte d’investigació «Biografies marginals: violència, sexe, gènere i identitat. Edició i anàlisi de fonts documentals valencianes de l’Època Foral», atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; és membre de l’Institut Universitari de Recerca Isabel de Villena d’Estudis Medievals i Renaixentistes (IVEMlR-UCV), i IP del projecte «Edició i estudi de textos medievals i renaixentistes» (IVEMIR-UCV). Al llarg de la seua activitat de recerca, conjuga l’estudi de materials historiogràfics, textos de religiositat marginal popular i biografies marginals, a través de diversos treballs que giren entorn de l’espiritualitat i les experiències vitals de processats pel tribunal de laInquisició de València.
Ha publicat diversos articles d’investigació en revistes especialitzades, així com capítols de llibres en editorials de prestigi. Recentment ha editat la Crònica universal de 1427 (PUV). La investigació sobre els conversos valencians i la Inquisició, origen d’aquest llibre, va obtenir el Premi Joan Coromines d’Investigació Filològica, Històrica o Cultural, convocat per la Societat Coral El Micalet, l’any 2021.

Índex

Índex

PRÒLEG, Vicent J. Escartí

 

I. DE L’ARRIBADA A L’EXPULSIÓ. EL TRIST CAMÍ DELS JUEUS

 1. Els jueus a la península Ibèrica medieval
 2. La situació dels jueus als Països Catalans
 3. La tragèdia de 1391, l’inici del camí cap a l’expulsió
 4. Exigit sinceras devotionis affectus. L’inici de la Inquisició moderna
 5. «Quan vingué mestre Gualbes hi havia gran por». La Inquisició arriba a València
 6. Les actuacions inquisitorials
 7. «I lo dit senyor inquisidor lo manà despullar». El turment inquisitorial com a prova processal

II. HISTÒRIES DE VIDA. ALGUNS CASOS DE CONVERSOS PROCESSATS

 1. Francesc Pardo i Joana de Moguer. Infidelitats, esclavitud i venjança
 2. Pere Bagés, tender Mallorquí. L’esperança de tornar a abraça la fe
 3. JauMe torres, Mestre en Medicina. L’agressivitat de la defensa contra el delator
 4. gonçal roís. Els esforços dels hereus
 5. gonçal celMa. Procés post mortem, memòria i fama
 6. Francina celMa. L’esperança frustrada
 7. tolsana Joan, àlies la Boua. El bes de Judes
 8. constança nicolau. Una vida entre processos
 9. dionís Montcada. Les sàvies lliçons de Miquel Vives
 10. gaBriel sanç. Una confessió desesperada per salvar la seua esposa

EPÍLEG

BIBLIOGRAFIA

Citació

Mompó Navarro, J. [Jacob] (2022). Conversos valencians i Inquisició. Experiències vitals d'una minoria perseguida. Universitat de València.

Mompó Navarro, Jacob. Conversos valencians i Inquisició. Experiències vitals d'una minoria perseguida. Universitat de València, 2022.

MOMPÓ NAVARRO, Jacob. Conversos valencians i Inquisició. Experiències vitals d'una minoria perseguida. Valencia: Universitat de València, 2022. ISBN 978-84-1118-079-5.

Mompó Navarro, Jacob. Conversos valencians i Inquisició. Experiències vitals d'una minoria perseguida. Valencia: Universitat de València; 2022. 148 p.

Copiar al portapapeles