Llicències Creative Commons

Les llicències de drets d’autoria Creative Commons i les seues eines proporcionen una forma simple i estandarditzada d’atorgar permisos legals a les obres creatives, sota els termes i condicions triats, des de «tots els drets reservats» a «alguns drets reservats». Les llicències Creative Commons no reemplacen als drets de propietat intel·lectual, sinó que es recolzen en aquests per a permetre triar els termes i condicions de la llicència d’una obra de la manera que millor satisfaça al titular dels drets. Cada llicència estableix la manera en la qual l’obra va a circular per internet: llibertat per a citar, reproduir, crear obres derivades i oferir-la públicament, sota certes restriccions. Les llicències Creative Commons estan compostes per quatre mòduls de condicions:

  1. Attribution / Reconeixement (BY): requereix la referència a l’autoria original.
  2. ShareAlike / CompartirIgual (SA): permet obres derivades sota la mateixa llicència o similar (posterior o una altra versió per estar en diferent jurisdicció).
  3. NonCommercial / NoComercial (NC): obliga al fet que l’obra no siga utilitzada amb finalitats comercials.
  4. NoDerivatives / SinObraDerivada (ND): no permet modificar l’obra de cap manera.

Aquests quatre mòduls es combinen per a donar lloc a les sis llicències de Creative Commons:

  1. Attribution / Reconeixement (CC BY). Aquesta llicència permet que uns altres distribuïsquen, modifiquen, adapten i construïsquen a partir de l’obra original, fins i tot comercialment, sempre que donen crèdit per la creació original. Aquesta és la llicència més flexible que s’ofereix. Es recomana per a la màxima difusió i ús dels materials amb llicència.
  2. Attribution-ShareAlike / Reconeixement-CompartirIgual (CC BY-SA). Aquesta llicència permet que uns altres modifiquen, adapten i construïsquen a partir de l’obra original, fins i tot amb finalitats comercials, sempre que donen crèdit i llicencien les noves creacions sota els mateixos termes. Aquesta llicència sol comparar-se amb les llicències de programari lliure i de codi obert «copyleft». Totes les noves obres basades en la original portaran la mateixa llicència, per la qual cosa qualsevol derivat també permetrà el seu ús comercial. Aquesta és la llicència utilitzada per Wikipedia, i es recomana per a materials que es beneficiarien de la incorporació de contingut de Wikipedia i de projectes amb llicències similars.
  3. Attribution-NoDerivatives / Reconeixement- SinObraDerivada (CC BY-ND). Aquesta llicència permet a uns altres reutilitzar l’obra per a qualsevol propòsit, fins i tot comercialment; no obstant això, no permet modificar l’obra de cap manera.
  4. Attribution-NonCommercial / Reconeixement-NoComercial (CC BY-NC). Aquesta llicència permet que uns altres modifiquen, adapten i construïsquen a partir de l’obra original de forma no comercial, i encara que les noves obres també han de reconéixer l’autoria i ser no comercials, no han de llicenciar les obres derivades en els mateixos termes.
  5. Attribution NonCommercial Share Alike / Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual (CC BY-NC-SA). Aquesta llicència permet que uns altres modifiquen, adapten i construïsquen a partir de l’obra original sense finalitats comercials, sempre que li donen crèdit i llicencien les noves creacions sota els mateixos termes.
  6. Attribution NonCommercial No Derivatives / Reconeixement-NoComercial- SinObraDerivada (CC BY-NC-ND). Aquesta llicència és la més restrictiva de les sis llicències principals, només permet que uns altres puguen descarregar les obres i compartir-les amb altres persones, sempre que es reconega la seua autoria, però no es poden canviar de cap manera ni es poden utilitzar comercialment.