+34 96 386 41 15

PUV - Publicacions Universitat València

Índex del llibre:

Fitxa Llibre:

Los carniceros y sus oficios

(España-Francia, ss. XIII-XVI)

Catherine Verna y Sandrine Victor, coords.

ISBN: 978-84-9134-689-0

Matèria: sociologia i política

Submatèries: història medieval

Idioma: castellà

Any ed.: 2020

Enquadernació: rústica

Format: 23,5 x 16 cm.

Pàgines: 304

Disponibilitat: En existències

18,00 €

Sinopsi

Detalles

Compradors, deutors i venedors actius en els camps de l’artesania i la indústria, els carnissers dels segles XIII-XVI de les corones d’Aragó i Castella i del sud de França (Llenguadoc i Provença), que alimentaven i de vegades dominaven els mercats (de la pell, el cuir, la llana, el ferro...), van ser nexes comercials entre la ciutat i el camp, on van construir les seues xarxes. Van ser també membres de les elits urbanes i rurals i actors de les polítiques fiscals, en particular a través de l’explotació dels impostos indirectes aplicats als productes de consum. En els estudis que es reuneixen ací, tant retrats de grup com biografies, els carnissers constitueixen l’observatori d’un fenomen que va més enllà de la seua activitat principal: la pluriactivitat, fonament bàsic de l’empresa medieval. Així mateix, s’hi presta una atenció especial als vincles entre les ciutats, petites o grans, i el camp, amb els pobles i llogarets, mitjançant una anàlisi diferent i complementària de la historiografia tradicional, centrada en els carnissers de les ciutats, i s’obri la investigació a les xarxes que van teixir i van dominar entre les ciutats i el camp. Aquesta investigació va ser acollida per la Casa de Velázquez i formà part del programa científic titulat «Empresas rurales en el Mediterráneo occidental, siglos XIII-XVI».