Lletres missives de la ciutat de València

I. Lletres al Rei (1315-1400)

José Tébar Gómez

Col·lecció: Fonts Històriques Valencianes, 91

ISBN: 978-84-1118-452-6

Matèria: història

Submatèries: història medieval

Idioma: català

Coeditor: Acadèmia Valenciana de la Llengua

Any ed.: 2024

Enquadernació: rústica

Format: 19 x 27 cm

Pàgines: 380

25,00 €

Disponible en accés obert:

Sinopsi

Detalles

La correspondència és una de les fonts més riques que l’historiador té a l’abast per a conèixer la vida quotidiana i les cosmovisions d’aquells que escrivien en èpoques passades: les seues preocupacions i objectius, les seues amistats i enemistats, i les seues relacions amb les autoritats públiques i amb altres personalitats importants dels territoris on vivien. Una de les col·leccions epistolars més interessants i, pel que fa al seu volum, importants, de l’Europa medieval és la que es conserva als registres de ‘Lletres missives’ de l’Arxiu Municipal de València, uns textos de gran valor literari i històric que ens informen d’una infinitat d’esdeveniments i circumstàncies de la València baixmedieval. En aquest primer volum de ‘Lletres missives’ s’editen gairebé tres centenars de cartes, totes les enviades als monarques de la Corona d’Aragó durant el tres-cents per part dels jurats i el Consell de la capital del regne, que contenen protestes de la ciutat, informació sobre tributs, sol·licituds de consell i ajuda, narracions d’episodis quotidians de violència i repressió, i un llarg etcètera.

Biografia

José Tébar Gómez  és doctorand en Història Medieval de la Universitat de València, on treballa gràcies a una ajuda “Atracció de talent”. Ha centrat la seua investigació en l’estudi de la diplomàcia urbana de la ciutat de València, l’edició de fonts històriques, la sexualitat i el gènere a l’edat mitjana, i la historiografia. Ha publicat diversos articles, entre els quals destaquen “Asambleas y fiscalidad en la Baja Edad Media: negociación y Estado fiscal en las monarquías occidentales (siglos XIV-XV)” o “‘Escrivim per nostra letra suplicant la excel·lència de vós’. Diplomacia municipal y relaciones epistolares en el invierno del Trescientos: la ciudad de Valencia y sus relaciones con Martín I (1398-1400)”. Actualment investiga la història de la pobla medieval d’Ifac i avança en el tema de la seua tesi, centrada en la sexualitat i les relacions de gènere a la Corona d’Aragó entre els segles XIII i XVI.

Índex

Indice

Introducció

Una ciutat a través de la paraula escrita

La lletra com a document històric

Estil i redacció

Interessos i preocupacions

Criteris de transcripció i edició

Abreviatures utilitzades

Bibliografia

LLETRES MISSIVES DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA. I. LLETRES MISSIVES AL REI (1315-1400)

Índex antroponímic

Índex toponímic

Citació

Tébar Gómez, J. [José] (2024). Lletres missives de la ciutat de València. I. Lletres al Rei (1315-1400). Universitat de València.

Tébar Gómez, José. Lletres missives de la ciutat de València. I. Lletres al Rei (1315-1400). Universitat de València, 2024.

TÉBAR GÓMEZ, José. Lletres missives de la ciutat de València. I. Lletres al Rei (1315-1400). Valencia: Universitat de València, 2024. ISBN 978-84-1118-452-6.

Tébar Gómez, José. Lletres missives de la ciutat de València. I. Lletres al Rei (1315-1400). Valencia: Universitat de València; 2024. 380 p.

Copiar al portapapeles