El proceso inquisitorial de Jerónimo de Rojas, morisco de Toledo (1601-1603)

Mercedes García-Arenal, Rafael Benítez Sánchez-Blanco

Col·lecció: Biblioteca de Estudios Moriscos, 16

ISBN: 978-84-1118-424-3

Matèria: història

Submatèries: història moderna

Idioma: castellà

Any ed.: 2024

Enquadernació: rústica

Format: 15 x 23 cm

Pàgines: 456

22,00 €

Sinopsi

Detalles

El procés inquisitorial contra el morisc Jerónimo de Rojas, botiguer toledà, que es desenvolupa entre 1601 i 1603, ofereix característiques excepcionals que fan que el seu estudi presente un interès especial, ja que la informació contra el reu prové d’orígens diferents als habituals: les xarrades amb el seu company de cel·la, el famós predicador mercedari fra Hernando de Santiago, a qui tracta de convertir a l’islam, i els “papers” autògrafs amb els quals pretén comunicar-se amb la seua família i amics des de les presons secretes i que transmeten directament les seues angoixes i esperances. En el dur debat religiós que Rojas manté en la presó, apareixen personatges coneguts en la història dels moriscos, com el llicenciat Miguel de Lluna i l’alcaid marroquí Ibn Tūda. Així doncs, l’estudi del procés, a més de donar-nos a conèixer les creences i pràctiques islàmiques d’un morisc castellà, ens informa sobre qüestions clau en temps previs a l’expulsió, com els Ploms del Sacromonte, les xarxes de solidaritat morisca i la imbricació dels moriscos amb el nord d’Àfrica, especialment, amb el Marroc; mostra, en definitiva, les diverses facetes d’aprofitament metodològic que pot oferir un procés inquisitorial.

Biografia

Mercedes García-Arenal  és professora d’investigació en l’Instituto de Lenguas y Culturas del Mediterráneo del CSIC. Historiadora de la cultura i de la religió, des del seu primer llibre, ‘Inquisición y moriscos. Los procesos del Tribunal de Cuenca’ (Madrid, 1978), ha treballat sobre el contacte entre religions i minories religioses en la península ibèrica i el Magrib. La seua àmplia producció tracta temes com les conversions forçoses, l’expulsió i la diàspora dels moriscos o els Ploms del Sacromonte.

Rafael Benítez Sánchez-Blanco  és catedràtic emèrit de la Universitat de València. La seua investigació s’ha centrat en la política morisca de la Monarquia hispànica, amb especial atenció al paper de la Inquisició. Ha exposat el resultat d’aquests treballs en nombrosos articles, així com en els seus llibres ‘Heroicas decisiones: la Monarquía Católica y los moriscos valencianos’ (2001) o ‘Tríptico de la expulsión de los moriscos. El triunfo de la razón de estado’ (2012). 

Índex

Indice

Presentación

Introducción

Jerónimo de Rojas ante el tribunal

Los protagonistas y el escenario

Los moriscos

La Inquisición

Las conversaciones en la cárcel

Las invenciones granadinas, Miguel de Luna y la polémica religiosa

Cárceles secretas y cartas

Conclusiones

Texto del proceso

Bibliografía

Índice de figuras

Índice onomástico

Índice general

Citació

García-Arenal, M. [Mercedes] & Benítez Sánchez-Blanco, R. [Rafael] (2024). El proceso inquisitorial de Jerónimo de Rojas, morisco de Toledo (1601-1603). Universitat de València.

García-Arenal, Mercedes y Benítez Sánchez-Blanco, Rafael. El proceso inquisitorial de Jerónimo de Rojas, morisco de Toledo (1601-1603). Universitat de València, 2024.

GARCÍA-ARENAL, Mercedes y BENÍTEZ SÁNCHEZ-BLANCO, Rafael. El proceso inquisitorial de Jerónimo de Rojas, morisco de Toledo (1601-1603). Valencia: Universitat de València, 2024. ISBN 978-84-1118-424-3.

García-Arenal, Mercedes y Benítez Sánchez-Blanco, Rafael. El proceso inquisitorial de Jerónimo de Rojas, morisco de Toledo (1601-1603). Valencia: Universitat de València; 2024. 456 p.

Copiar al portapapeles