L'hort de casa

Josep Roselló i Oltra

ISBN: 978-84-9133-711-9

Materia: ciencias

Idioma: catalán

Año ed.: 2024

Encuadernación: rústica

Formato: 16 x 21 cm

Páginas: 308

18,00 €

Sinópsis

Detalles

Actualmente, buena parte de la población permanece completamente ajena al proceso de producción de alimentos. La agroindustria funciona de acuerdo con dinámicas que alejan cada vez más a la ciudadanía del origen de los alimentos que consume, una distancia que no solo es física, sino que a menudo es también conceptual. Los saberes tradicionales sobre cómo cultivar alimentos básicos para la subsistencia van perdiéndose, a la vez que se homogeneizan las variedades que podemos encontrar en los mercados, así como las culturas gastronómicas. ¿Podemos recuperar de alguna manera la soberanía en cuanto a los productos que llegan a nuestro plato? Una manera de hacerlo, que no la única, es contar con un huerto propio. Tal como descubriremos en esta monografía, recopilación de los textos de la sección de Josep Roselló i Oltra en la revista Mètode entre 2011 y 2022, basta con unos metros de tierra –o incluso con unas macetas en el balcón– para practicar una agricultura de calidad y ajustada a nuestras necesidades. Esta guía servirá de acompañamiento para iniciarse en el mundo del huerto casero. Una actividad apasionante que tiene numerosos beneficios, individuales y colectivos, y que nos acerca de nuevo al medio que nos rodea y a los ciclos naturales que marcan su devenir y, por lo tanto, el nuestro.

Índice

Indice

Pròleg de Martí Domínguez   

Introducció

Per què un hort?

La terra, la fertilitat i la fertilització

La família de les solanàcies

Temps de creïlles

Els pebres de l’estiu

Per a fer tomaques de qualitat...

Com cultivar tomaques?          

La fermentació de la llavor

Albergines dissenyades per a l’estiu

Rotació de cultius de l’albergina

Les millors varietats de solanàcies

La cura de les solanàcies

El brou bordelès          

La salut de les plantes de l’hort

Els enemics naturals dels pugons

La família de les lleguminoses

Els llegums de primavera

Condicions per a la fixació del nitrogen

Els llegums d’hivern al nostre hort

El cacau valencià

El garrofó de la paella, en perill           

El flamenc, el pèsol de la tardor

Les millors varietats de lleguminoses

La cura de les lleguminoses

La importància de les llavors

La família de les liliàcies

Qui no ha plorat pelant una ceba?

Espàrrecs, per a molts anys a l’hort

Cama llarga i cama curta

L’all sec de tota la vida

L’all porro

Les millors varietats de liliàcies

La cura de les liliàcies

El temps a l’hort

La família de les compostes o asteràcies

Encisam: les fulles refrescants

Escarola: el sabor astringent adult

La carxofera i les carxofes

Els cards d’horta i les penques

Les millors varietats de les compostes

La cura de les compostes

El reg a l’hort

La família de les cucurbitàcies

A l’estiu, melons

Cogombre, el fruit refrescant

Les carabasses diverses

Les carabassetes d’estiu

Com diferenciar entre espècies de carabasses

Les millors varietats de cucurbitàcies

La cura de les cucurbitàcies

Una oportunitat per a les nostres varietats tradicionals

La família de les brassicàcies o crucíferes

Cols per a l’estiu        

El rave roig de casa   

El nap de taula          

Les millors varietats de les brassicàcies      

La cura de les brassicàcies   

El control de les herbes acompanyants  

La família de les umbel·líferes      

Els tres noms de la safanòria

El julivert a l’hort        

La flaire d’anís del fenoll       

Les millors varietats d'umbel·líferes  

La cura de les umbel·líferes  

Aromàtiques, medicinals, culinàries i espontànies      

Altres famílies botàniques: rosàcies, quenopodiàcies, gramínies i convolvulàcies

La família de les rosàcies      

La família de les quenopodiàcies      

La família de les gramínies   

La família de les convolvulàcies        

La cura de maduixes, bledes, dacsa i moniatos       

La gestió de l’horta antiga

Epíleg 

Bibliografia de consulta         

Glossari         

Índex analític 

 

Citación

Roselló i Oltra, J. [Josep] (2024). L'hort de casa. Universitat de València.

Roselló i Oltra, Josep. L'hort de casa. Universitat de València, 2024.

ROSELLÓ I OLTRA, Josep. L'hort de casa. Valencia: Universitat de València, 2024. ISBN 978-84-9133-711-9.

Roselló i Oltra, Josep. L'hort de casa. Valencia: Universitat de València; 2024. 308 p.

Copiar al portapapeles