L'assaig com a forma

Theodor W. Adorno

Traducció: Gustau Muñoz

Col·lecció: Breviaris, 3

ISBN: 978-84-370-5928-0

Matèria: filosofia

Idioma: català

Any ed.: 2004

Enquadernació: rústica

Format: 11 x 18 cm

Pàgines: 64 pp.

6,00 €

Sinopsi

Detalles

Per Adorno l'assaig és una "experiència intel·lectual oberta", utòpica en les seues intencions, que assoleix continguts de veritat a través del seu desplegament. En aquesta vigorosa elucidació sobre el lloc que ocupa l'assaig, en el camp de tensió que té en un costat l'art i en l'altre la ciència, l'autor indaga sobre la peculiaritat d'aquest gènere, la seua relació amb la idea de mètode, les seues formes de procedir, el seu contingut plausible de coneixement i de veritat en procés. Però no ho fa en abstracte, sinó en el context precís de l'evolució de les idees i el seu complex condicionament social. Malgrat els esforços de Simmel, Lukács, Kassner o Benjamin, en l'àmbit alemany, la filosofia establerta no ha deixat de malfiar-se de la proposta d'indagació temptativa que és l'assaig, essencialment asistemàtic, tangencialment concret, allunyat d'allò general, universal, durador i originari. D'ací la reivindicació que fa Adorno de l'estratègia formal assagística, la més propera a la seua pròpia lluita contra la lògica despòtica de la identitat, contra la primacia del sistema, contra l'ideal del "deductivisme" en filosofia, i a favor de la unitat no coactiva d'allò múltiple, sempre autocrítica, sempre revisable, sempre "en camí".

Citació

Adorno, T. W. [Theodor W.] & Muñoz Veiga, G. [Gustau] & Muñoz Veiga, J. [Jacobo] (2004). L'assaig com a forma. Universitat de València.

Adorno, Theodor W. y Muñoz Veiga, Gustau y Muñoz Veiga, Jacobo. L'assaig com a forma. Universitat de València, 2004.

ADORNO, Theodor W. y MUÑOZ VEIGA, Gustau y MUÑOZ VEIGA, Jacobo. L'assaig com a forma. Valencia: Universitat de València, 2004. ISBN 978-84-370-5928-0.

Adorno, Theodor W. y Muñoz Veiga, Gustau y Muñoz Veiga, Jacobo. L'assaig com a forma. Valencia: Universitat de València; 2004. 64 p.

Copiar al portapapeles