Els usos del passat

Història, memòria, política

Enzo Traverso

Traducció: Gustau Muñoz

Col·lecció: Assaig, 16

ISBN: 978-84-370-6438-3

Matèria: història

Idioma: català

Any ed.: 2006

Enquadernació: rústica

Format: 13 x 21 cm

Pàgines: 164 pp.

11,00 €

Sinopsi

Detalles

Confrontada amb un segle de sang i de ferro, la memòria reivindica els seus drets sobre el passat. Aquesta emergència de la memòria ha suscitat un vast debat intel·lectual, del qual es reconstrueixen ací les grans fites, de Halbwachs a Ricoeur, de Benjamin a Yerushalmi. Amb l'ajuda de nombrosos exemples extrets de la història del segle XX -feixismes, Shoah, el gulag, el colonialisme-, aquest llibre il·lumina els fils que lliguen els diferents segments de la memòria col·lectiva, l'escriptura de la història i les polítiques de la memòria. En una època d'ús polític sistemàtic del passat, i davant el perill de confondre història i memòria, i de fer-ne un ús apologètic com una mena de religió civil de les societats contemporànies, en aquest llibre es reivindica la història com a disciplina i, d'altra banda, la memòria crítica del passat. Enzo Traverso és professor de Ciència Política a la Universitat de Picardia Jules-Verne, i s'ha especialitzat en història de les idees, història cultural i dels intel·lectuals. És autor d'una extensa obra, amb títols com La violence nazie. Una généalogie européenne (2002) i La pensée dispersée. Figures de l'exil judéo-allemand (2004). És així mateix coeditor de Storia deglia Shoah (2 vols., 2005-2006). En aquesta mateixa col·lecció ha publicat El totalitarisme. Història d'un debat.

Citació

Muñoz Veiga, G. [Gustau] & Traverso, E. [Enzo] (2006). Els usos del passat. Història, memòria, política. Universitat de València.

Muñoz Veiga, Gustau y Traverso, Enzo. Els usos del passat. Història, memòria, política. Universitat de València, 2006.

MUÑOZ VEIGA, Gustau y TRAVERSO, Enzo. Els usos del passat. Història, memòria, política. Valencia: Universitat de València, 2006. ISBN 978-84-370-6438-3.

Muñoz Veiga, Gustau y Traverso, Enzo. Els usos del passat. Història, memòria, política. Valencia: Universitat de València; 2006. 164 p.

Copiar al portapapeles