El 'sucronensis sinus' en época ibérica

Saguntum

Carmen Aranegui Gascó, ed.

ISBN: 978-84-370-9804-3

Matèria: història

Idioma: castellà

Any ed.: 2015

Enquadernació: rústica

Format: 20,5 x 27,5 cm

Pàgines: 208 pp.

25,00 €

Sinopsi

Detalles

Aquest volum mostra la primera resposta de la societat ibèrica als estímuls del comerç mediterrani al sinus sucronensis. Estudia la geomorfologia i l'arqueologia de l'extensa plana al·luvial al voltant de l'antiga Albufera de València. Cap al s.IV a.C., apareix l'escriptura ibèrica, associada a l'intercanvi entre grans potències de mercaderies elaborades pels ibers. L'ocupació humana del litoral i muntanyes forma part de les pautes locals i és llegible en clau ibèrica. Algun oppidum genera un empori portuari, com és el cas d'Arse-Saguntum amb el Grau Vell i, probablement, també a Cullera. Entre els segles V i IV s'aprecia un augment de les necròpolis d'incineració a la franja litoral, sempre associades a centres de poder que participen a les xarxes comercials. Com a excepció, destaca l'ocultació de joies a l'àrea del Montgó (Dénia-Xàbia), que coincideix amb la de tresors numismàtics que denoten el pas de persones estrangeres per la zona. I per acabar, es fa palesa la creació d'hàbitats a la plana, seguint la via de la costa, amb infraestructures per l'emmagatzematge, l'estudi de les quals mostra quantitats significatives d'importacions, com és el cas del carrer Ruaya a València. La història de la tradició mercant del golf de València disposa a hores d'ara d'un nou capítol que es remunta a l'època ibèrica.

Citació

Aranegui Gascó, C. [Carmen] (2015). El 'sucronensis sinus' en época ibérica. Saguntum. Universitat de València.

Aranegui Gascó, Carmen. El 'sucronensis sinus' en época ibérica. Saguntum. Universitat de València, 2015.

ARANEGUI GASCÓ, Carmen. El 'sucronensis sinus' en época ibérica. Saguntum. Valencia: Universitat de València, 2015. ISBN 978-84-370-9804-3.

Aranegui Gascó, Carmen. El 'sucronensis sinus' en época ibérica. Saguntum. Valencia: Universitat de València; 2015. 208 p.

Copiar al portapapeles