Sinópsis
Detalles
El odio religioso, que ha protagonizado demasiadas veces la historia de la civilización, ha marcado la historia de los judíos, como es sabido, con reiteradas fricciones con los poderes fácticos. Los discursos inflamados de odio con los que se alimentaron las masas populares no ayudaron demasiado a la estabilidad social y los asaltos masivos a las juderías forzaron a los judíos a convertirse al cristianismo. La llegada de los inquisidores volvió a poner el foco sobre los conversos y se encargaron, trágicamente, de evitar su integración.
Conversos valencianos e Inquisición se centra en juicios de los años 1481-1521 contra valencianos en los que, aparte del desarrollo de los procesos, se observan trazas que nos introducen en el día a día de las familias. Se detectan muestras de religiosidad, pero también de amor, de amistad, de miedo... Y, también, de rabia y traiciones. A través de la documentación, comprobamos que muchos de aquellos conversos valencianos trabajaban, amaban, odiaban, se insultaban y se amaban en valenciano; en la lengua, en definitiva, que les era propia.
Biografía
Jacob Mompó Navarro és llicenciat en Filologia Catalana, Màster en Patrimoni Cultural (especialitzat en Patrimoni Bibliogràfic i Documental) i doctor en Llengües, Literatures i Cultures per la Universitat de València. Actualment és professor a l’Institut de Llengües de la Universidad Católica de Valencia San Vicente Mártir (UCV). Així mateix, forma part del projecte d’investigació «Biografies marginals: violència, sexe, gènere i identitat. Edició i anàlisi de fonts documentals valencianes de l’Època Foral», atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; és membre de l’Institut Universitari de Recerca Isabel de Villena d’Estudis Medievals i Renaixentistes (IVEMlR-UCV), i IP del projecte «Edició i estudi de textos medievals i renaixentistes» (IVEMIR-UCV). Al llarg de la seua activitat de recerca, conjuga l’estudi de materials historiogràfics, textos de religiositat marginal popular i biografies marginals, a través de diversos treballs que giren entorn de l’espiritualitat i les experiències vitals de processats pel tribunal de laInquisició de València.
Ha publicat diversos articles d’investigació en revistes especialitzades, així com capítols de llibres en editorials de prestigi. Recentment ha editat la Crònica universal de 1427 (PUV). La investigació sobre els conversos valencians i la Inquisició, origen d’aquest llibre, va obtenir el Premi Joan Coromines d’Investigació Filològica, Històrica o Cultural, convocat per la Societat Coral El Micalet, l’any 2021.
Indice
Indice
PRÒLEG, Vicent J. Escartí
I. DE L’ARRIBADA A L’EXPULSIÓ. EL TRIST CAMÍ DELS JUEUS
- Els jueus a la península Ibèrica medieval
- La situació dels jueus als Països Catalans
- La tragèdia de 1391, l’inici del camí cap a l’expulsió
- Exigit sinceras devotionis affectus. L’inici de la Inquisició moderna
- «Quan vingué mestre Gualbes hi havia gran por». La Inquisició arriba a València
- Les actuacions inquisitorials
- «I lo dit senyor inquisidor lo manà despullar». El turment inquisitorial com a prova processal
II. HISTÒRIES DE VIDA. ALGUNS CASOS DE CONVERSOS PROCESSATS
- Francesc Pardo i Joana de Moguer. Infidelitats, esclavitud i venjança
- Pere Bagés, tender Mallorquí. L’esperança de tornar a abraça la fe
- JauMe torres, Mestre en Medicina. L’agressivitat de la defensa contra el delator
- gonçal roís. Els esforços dels hereus
- gonçal celMa. Procés post mortem, memòria i fama
- Francina celMa. L’esperança frustrada
- tolsana Joan, àlies la Boua. El bes de Judes
- constança nicolau. Una vida entre processos
- dionís Montcada. Les sàvies lliçons de Miquel Vives
- gaBriel sanç. Una confessió desesperada per salvar la seua esposa
EPÍLEG
BIBLIOGRAFIA